БизнисБизнис.ПорталОригинални текстови

Колумна на министерот Бесими: План за финансирање на забрзан економски раст: 5 проценти стапки на раст на БДП, нови инвестиции и стабилен јавен долг

Целиот свет гледа на 2021 година како на година на заздравување на економијата. Со спроведувањето на процесот на имунизација и етапно подобрување на епидемиолошката слика, довербата кај инвеститорите и потрошувачите ќе расте, што пак ќе резултира со закрепнување на инвестициите и приватната потрошувачка. Со закрепнувањето на економиите и нормализирањето на синџирите на добавување ќе расте трговската размена, како и искористеноста на производствените капацитети.

Back to top button
Close
Close