0_Македонија.ПорталПолитички партии

Колемишевски: За само 2.5 години СДСМ ја зголеми минималната плата за 5.500, а просечната за околу 4000 денари

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија како одговорна партија отсекогаш работела исклучиво во интерес на граѓаните и државата.

Скопје, 22 февруари 2020 

Почитувани граѓани, почитувани медиуми,

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија како одговорна партија отсекогаш работела исклучиво во интерес на граѓаните и државата.

За тоа говорат бројните реализирани мерки и политики од кои директни придобивки имаат граѓаните.

Во економијата се зборува низ бројки и факти , па затоа и денес ќе зборуваме во таа насока. Каква состојба остави зад себе ВМРО-ДПМНЕ, а што направи СДСМ за само 2.5 години, скратен мандат.

Во времето на ВМРО-ДПМНЕ минималната плата едвај достигна скромни 9.000 денари.

Со доаѓањето на власт на СДСМ минималната плата прво порасна на 12.000 денари, за потоа да достигне 14.500 денари. Тоа е раст на минималната плата за 5.500 денари за само 2.5 години.

Ако се навратиме наназад седум години во времето на владеење на ВМРО-ДПМНЕ односно од 2010 година кога просечната плата изнесувала 21.454 денари, таа во 2016 година достигнала 22.808 денари или тоа е раст од 2003 денари за цели седум години.

Во 2017 година, со доаѓањето на СДСМ на власт во месец јуни просечната плата е 22.808 денари , а во декември 2019 година достигнува 26.836 денари.  Тоа е раст на просечната плата за над 4.000 денари или поточно 4.028 денари.

Разликата е очигледна, бројките потврдуваат дека во времето на ВМРО-ДПМНЕ за цели седум години просечната плата пораснала 2.000 денари, а со СДСМ за само 2.5 години 4.000 денари.

Почитувани,

Ова се бројки и факти за скратениот мандат на СДСМ или за само 2.5 години.

По изборите на 12 април продолжуваме со истиот тренд и во новиот мандат целта е минималната плата до крајот на 2024 година да изнесува минимум 18.000 денари. Според спиралата на растот, ќе расте и просечната плата.

Истовремено, членството во НАТО ќе биде ветер во грбот за нашата економија, а придобивки ќе имаат и државата и граѓаните. Затоа што НАТО значи безбедност и стабилност ,но и повеќе странски и домашни инвестиции.

Продолжуваме по патот на градење на европска и просперитетна Република Северна Македонија

Кирил Колемишевски, претседател на Комисија за економија на СДСМ

_____________________________________________________________

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки

 

Back to top button
Close
Close