0_Web_Актуелно0_Македонија.ПорталОпштество

Карта на географска Македонија и сонцето од Кутлеш се појавија на слајд при онлајн наставата во Србија

На слајд во рамки на онлајн наставата по српски јазик за учениците од осмо одделение во Србија, на кој се набројуваат сите национални малцинства во земјата со мапи и знамиња на матичните држави, за Северна Македонија е прикажана картата на географска Македонија со знаме со сонцето од Кутлеш.

Белград, 16 мај 2019 (МИА) – На слајд во рамки на онлајн наставата по српски јазик за учениците од осмо одделение во Србија, на кој се набројуваат сите национални малцинства во земјата со мапи и знамиња на матичните држави, за Северна Македонија е прикажана картата на географска Македонија со знаме со сонцето од Кутлеш.

Како што објави белградски „Телеграф“, на ваквиот слајд, емитуван во рамки на онлајн наставата  на тема „Дијалекти на српскиот јазик“ во текот на вчерашниот ден, реагираше Граѓанската партија на Грците во Србија (ГСГС), која упати протест до српскиот министер за образование Младен Шарчевиќ.

– Со цел зачувување на традиционално пријателските односи меѓу Грција и Србија, вложувам протест во име на целата грчка заедница во Србија поради прикажувањето на картата на државата Северна Македонија, која во текот на часот по српски јазик на децата им е прикажана како да опфаќа територија на Република Грција. Сметаме дека овој пропуст е ненамерен, но и недозволив, па затоа Ве молам што поскоро да реагирате во согласност со вашите овластувања и за тоа да ја информирате јавноста, се вели во писмото упатено до Шарчевиќ потпишано од лидерот на ГСГС, Василиос Провелегиос.

На протестот на партијата на Грците, реагираше српскиот помошник министер за образование Милан Пашиќ, кој истакна дека станува збор за „голема грешка, која не е направена намерно“.

– Грешката ќе ја исправиме во најкраток можен рок и на интернет платформата ќе поставиме променета верзија на часот. Упатуваме големо и искрено извинување до грчкиот народ поради грешката и се надеваме дека грчко-српското пријателство ќе продолжи да се негува и развива како и досега, објави Пашиќ на својот Фејсбук профил. сп/

Back to top button
Close
Close