Svet.SlajderСветСвет.Портал

 Канада воведува нов тест за коронавирус за деца

Канадската провинција Британска Колумбија воведува нов тест (испирање на грлото со физиолошки раствор) за деца од градинка до 12-то одделение за да го олесни нивното тестирање за Ковид-19.

Отава, 18 септември 2020 (МИА)Канадската провинција Британска Колумбија воведува нов тест (испирање на грлото со физиолошки раствор) за деца од градинка до 12-то одделение за да го олесни нивното тестирање за Ковид-19.

Здравствената работничка Бони Хенри изјави дека Британска Колумбија е прва во светот што користела ваков тест.

– За разлика од брис од нос, ова е ново физиолошко средство за плакнење за грлото, каде ставате малку физиолошки раствор, тоа е стерилна вода во устата, малку прожабуркате и исфрлете во мала цевка, рече Хенри.

Таа вели дека производите произведени во Британска Колумбија ќе ја намалат зависноста на покраината од глобалниот синџир за снабдување за лабораториско тестирање.

Тестот е поефикасен и ги скратува долгите редици и чекања и може да го направат родители и деца без здравствен работник. паг/

 

Таг
Back to top button
Close
Close