0_МИА Истражува.ПорталИзбрано

Како можеме да примениме лекции од вториот бран на шпанскиот грип на Ковид-19?

Шпанскиот грип повторно се врати во јавната свест благодарение на Ковид-19, ставајќи крај на статусот - „заборавена пандемија“. Експертите потенцираат дека неславниот втор бран на овој грип од пред еден век беше многу различна болест од Ковид-19 - но исто така велат дека тоа обезбедува историски лекции за да се помогне да се соочат со стравовите од воскреснат коронавирус.

7 Август 2020

Франс 24

Шпанскиот грип повторно се врати во јавната свест благодарение на Ковид-19, ставајќи крај на статусот – „заборавена пандемија“. Експертите потенцираат дека неславниот втор бран на овој грип од пред еден век беше многу различна болест од Ковид-19 – но исто така велат дека тоа обезбедува историски лекции за да се помогне да се соочат со стравовите од воскреснат коронавирус.

Инфекциите со Ковид-19 се зголемуваат во различни земји, неколку месеци по немирните „заклучувања“ што беа карактеристика за пролетта низ целиот свет.

Во САД, просечниот дневен број на нови потврдени инфекции се зголеми од средината на јуни – додека во Шпанија, една од земјите каде вирусот најтешко погоди во раните месеци на пандемијата, поради пораст на случаи ја натера Велика Британија ненадејно да воведе ограничувања во патувањата. Неколку земји претходно регистрирани како добри во управување со пандемијата – како Австралија и Виетнам – забележаа алармантни нови кластери на коронавирусот.

Светската здравствена организација објави дека – и покрај зачестената употреба на новинарите и политичарите – терминот „втор бран“ е неточен и дека би било подобро да се опише Ковид-19 како „еден голем бран“, гледајќи како на вирус што никогаш не заминал и не ги следи сезонските варијации.

– Ковид-19 се чини дека е подготвен да се врати во која било популација во светот во моментот кога ќе го пуштиме нашиот стражар, вели Џоел Вертхајм, доцент на медицина на Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего, за Франс 24. – Важно е да се прави разлика меѓу сезонските бранови и Ковид-19 поради мерките за јавното здравје.

Шпанскиот грип во 1918-1920 година дојде во три бранови, и за тоа време уби најмалку 30 милиони луѓе низ целиот свет, при што некои историчари тврдеа за бројка од 100 милиони – што ја прави посмртоносна од Големата војна која долго време ја засени во колективната меморија.

Овој прв бран на пандемијата во пролетта 1918 година беше многу заразен. Како и да е, не беше особено вирулентно – официјалните стапки на смртност беа слични на оние од сезонскиот грип.

Но, во есента вирусот повторно се појави во застрашувачки втор бран, најтежок од трите. Во САД – каде што се најцелосни историските податоци за шпанскиот грип, стапката на смртност од септември до декември 1918 година достигна 266.000.

– Да речеме само дека реконструираниот вирус продолжува да биде смртоносен кај лабораториските животни, изјави Џон Бери, автор на „Големиот грип“, студија за шпанскиот грип, за 24 Франс.

– Тенденцијата на грип да се развива најверојатно е одговорна за ова зголемена вирулентност, објасни Ерин Сорел, доцент за микробиологија и имунологија на Универзитетот Џорџтаун.

– Зголемувањето се претпоставува дека е делумно поради мутациите акумулирани од вирусот во првиот бран како вируси на грип што се склони кон укажување на мутации, наречени антигенски наноси што им овозможуваат да го избегнат постојниот имунитет од претходните инфекции “, вели таа.

Во овој поглед, коронавирусот изгледа помалку заканувачки: „Овој вирус е многу постабилен“, истакна Бери. „Нема никаде навестување во светот дека ќе стане погубно, како што се случи во 1918 година.“

Парада за „супер ширење“ во Филаделфија

Имаше низа различни одговори за новиот вид шпански грип. Во Франција, каде што убил 240.000 луѓе во сите три бранови колективно, за време на вториот бран, владата се уште била фокусирана на воените напори, со конфликтот во неговата крајна игра пред вооружувањето во ноември 1918 година. Имаше забрани за некои собири и неколку јавни места беа затворени – но ништо на слична скала со заклучоците за Ковид-19.

Како и да е, во САД – некои власти се чувствуваа слободни да се обидат и да го спречат ширењето на болеста, со тоа што во неколку делови од земјата ги затворија училиштата, цркви и ресторани.

– Првичниот бран беше малку исцрпен; војната се уште траеше, а лекарите беа фокусирани на одржување на здравите војници и на бојното поле, рече Џим Харис, историчар на државниот универзитет во Охајо. – Но, за време на вториот бран кога стана многу вирулентен, тогаш некои креатори на политики се чувствуваа принудени да реагираат.

Еден озлогласен настан за ширење во вториот бран сведочи за придобивките од мерките за социјално дистанцирање.

На 28.09.1918 година, повеќе од 200.000 луѓе присуствуваа на парада во Филаделфија за промовирање продажба на воени обврзници на Владата на САД – иако експертите му кажаа на здравствениот комесар на градот дека настанот не треба да се случи.

Може да се научи историска лекција со споредување на Филаделфија со Сент Луис (каде ја откажаа парадата заедно со други масовни собири), според американските центри за контрола и превенција на болести: „Следниот месец, повеќе од 10.000 луѓе во Филаделфија починаа од пандемски грип, додека бројот на смертни случаи во Сент Луис не се искачи над 700. Овој смртоносен пример ја покажува користа од откажување на масовните собири и користењето мерки за социјално растојание за време на пандемијата.

Експертите велат дека овој контраст помеѓу Филаделфија и Сент Луис е дел од поголема слика, во која мерките за јавно здравје јасно помогнале во борбата против шпанскиот грип.

– Научивме дека за време на одговорот на пандемијата од 1918-1919 (особено во САД) оние градови и држави кои донесувале регулативи за употреба на маски за лице, забрана за големи собири и затворање училишта поминале подобро од оние кои такво нешто не сториле, рече Сорел.

Коронавирусот отвори генерациска поделеност околу овие видови на мерки – особено демонстрирана од епизодата оваа недела во Бретања, каде што групата случаи меѓу плажите на плажа во нивните дваесетти години предизвикаа бесен одговор од највисокиот претставник на француската влада во регионот, кој ги напаѓаше како „неодговорни млади луѓе кои ја игнорираат опасноста“.

Сепак, за време на вториот бран на шпанскиот грип, многу млади луѓе беа во иста позиција како и старите лица денес: пандемијата пред еден век беше особено смртоносна за претходно здравите луѓе на возраст од 25 до 35 години. Неговиот втор бран погоди деца, млади и стари лица. Ова беше невообичаено затоа што грипот – вклучително и првиот бран на шпанскиот грип – обично има крива во форма на У: таа е најопасна за новороденчиња и постари лица, без да биде особено вирулентна кај млади.

На прашањето зошто влијаеше на оваа возрасна група толку брутално „се уште не е одговорено“, рече Бери. „Постојат само хипотези“, продолжи тој. „Најверојатно е дека младите имаат посилен имунолошки систем, кои се реактивни, создавајќи цитокини бури во белите дробови“ – во кои претерано активната одбрана на организмот предизвикува уште поголемо воспаление.

– Дури и покрај овој зачудувачки феномен, многу луѓе од сите возрасни групи уморни од преземање мерки на претпазливост за да избегнат зараза, како што одминуваа месеците: за време на пандемијата на коронавирус и за вториот бран на шпанскиот грип, „Луѓето мислат дека доаѓа моментот кога сето тоа е завршено“, изјавие Наоми Роџерс, професор по историја на медицината на универзитетот Јеил, за Франс 24.

Огромниот напредок во науката и технологијата уште од времето на шпанскиот грип – кога природата на вирусите остана мистерија – се вистински извор на надеж, и Сорел додава: „Имаме, на глобално ниво скала, научна вештина и експертиза, технологија, ресурси и методи за споделување информации ”.

Сепак, додава таа, останува клучна задача во борбата против коронавирусот – истакната од катастрофалните резултати на места како Филаделфија за време на вториот бран на шпанскиот грип, каде што официјалните лица одбија да ги следат предупредувањата за потребата од социјално дистанцирање.

– Нашиот предизвик денес, рече Сорел – е во дистрибуирање на точни информации на јавноста за пандемијата, давање почит и глас на нашите научници да ја побијат дезинформацијата и да ги охрабрат нашите национални лидери да дадат приоритет во подготвеноста и реакцијата на јавното здравство. зш/

Таг
Back to top button
Close
Close