СветСвет.Портал

Извозот на медицински производи од Кина во април достигна околу 2,36 милијарди долари

Од почетокот на април Кина извезла медицински производи во вредност од 16,56 милијарди јуани (околу 2,36 милијарди долари) во други земји.

Пекинг, 13 април 2020 (МИА) – Од почетокот на април Кина извезла медицински производи во вредност од 16,56 милијарди јуани (околу 2,36 милијарди долари) во други земји.

Ова е повеќе отколку што земјата извезла за целиот претходен месец, објави на прес-конференција Ѕин Хаи, раководител на одделот за заеднички операции на Главната царинска управа на Кина.

Од 1 до 12 април цариниците во целата земја пуштиле за извоз стоки за спречување и контрола на епидемијата во вкупна вредност од 16,56 милијарди јуани. Тоа ја истакнува важната улога што ја играат медицинските производи произведени во Кина во глобалната борба со епидемијата и го потврдува фактот дека Кина е одговорна држава, додаде Ѕин.

Во март истите достави биле во вредност од 10,2 милијарди јуани или околу 1,45 милијарди долари. јт/

Таг
Back to top button
Close
Close