0_Македонија.ПорталКултураКултура.ПорталОпштество

Изложба и цвеќе во чест на Денот на медицинските сестри

Со изложба насловена „Цвеќе на хуманоста за медицинските сестри“ македонскиот уметник и хуманист Живко Поповски-Цветин, Црвениот крст на Град Скопје и Лајонс дистрикт 132, денеска, го одбележаа Светскиот ден на сестринството

Скопје, 12 мај 2020 (МИА) – Со изложба насловена „Цвеќе на хуманоста за медицинските сестри“ македонскиот уметник и хуманист Живко Поповски-Цветин, Црвениот крст на Град Скопје и Лајонс дистрикт 132, денеска, го одбележаа Светскиот ден на сестринството.

На настанот присусуствуваа и претставници на Здружението на медицински сестри, техничари, акушерки и стоматолошки сестри, согласно медицинските прописи за заштита, а Цветин на неговиот балкон на улица Рузвелтова ги изложи своите уметнички креации, како и слика во димензија од 101 метар со цвеќиња која што симболично ја спушти од балконот до дворот пред зградата.

Цветин им подари и рози на медицинските сестри во чест на Флоренс Најтингел, прва медицинска сестра, која е родена пред 200 години.

Оваа година e прогласена за година на сестринството и 12 мај за Светски ден на сестринството. вг/лв/

Back to top button
Close
Close