СветСвет.Портал

Ирак постепено ги намалува американските воени сили во земјата

Ирак нема да побара од сите американски воени лица веднаш да ја напуштат земјата. За таа цел, изготвен е план што ќе ги посочи конкретните чекори за бавно преместување на американските трупи од Ирак, изјави воениот портпарол Абдул Карим Халаф.

Багдад, 6 јануари 2020 (МИА) – Ирак нема да побара од сите американски воени лица веднаш да ја напуштат земјата. За таа цел, изготвен е план што ќе ги посочи конкретните чекори за бавно преместување на американските трупи од Ирак, изјави воениот портпарол Абдул Карим Халаф.

– Ирачката влада се подготвува за почетокот на повлекувањето на американските трупи од земјата. Активностите на меѓународната коалиција во Ирак ќе бидат ограничени на консултации, вооружување на ирачките сили и обука на воен персонал, додека странските трупи ќе се повлечат … Најновите американски воздушни напади се лудило, поради што невозможно е да се молчи повеќе, рече Халаф. паг/

Таг
Back to top button
Close
Close