0_Web_АктуелноБизнисБизнис.ПорталБизнис.СлајдерСветСвет.ПорталСвет.Слајдер

ИЕА: Историско ниско ниво на побарувачка за енергија

Тие предвидуваат дека глобалната побарувачка на енергија ќе падне шест проценти во 2020 година - седумпати повеќе отколку за време на финансиската криза во 2008 година и најголем пад на годината по Втората светска војна.

 

Париз, 30 април 2020 (МИА) – Ковид-19 година се очекува да предизвика историско ниско ниво на побарувачка за енергија , како резултат на невиден пад на побарувачката за јаглен, нафта и гас, соопшти денеска Меѓународната агенција за енергија (ИЕА).

Глобалниот преглед на енергетската ефикасност на ИЕА се заснова на анализа на побарувачката на електрична енергија во текот на повеќе од 100 дена, за време на која голем дел од светот влезе во карантин во обид да ја контролира пандемијата.

Тие предвидуваат дека глобалната побарувачка на енергија ќе падне шест проценти во 2020 година – седумпати повеќе отколку за време на финансиската криза во 2008 година и најголем пад на годината по Втората светска војна.

Тоа би било еквивалентно на губење на целата побарувачка на енергија на Индија, трет по големина потрошувач на енергија во светот, соопшти ИЕА.

– Ова е историски шок за светот на енергијата, изјави Фатих Бирол, извршен директор на ИЕА. зш/

Back to top button
Close
Close