Svet.SlajderЕвропаЕвропа.Портал

Германија не исклучува национализација за да се спаси трговијата

Министерот за економија на Германија, Петер Алтмаер не исклучи времено национализирање на определени компании ако тоа е единствен начин за поддршка во ситуација на пад на меѓународните синџири за испорака.

Берлин, 13 март 2020 (МИА) – Министерот за економија на Германија, Петер Алтмаер не исклучи времено национализирање на определени компании ако тоа е единствен начин за поддршка во ситуација на пад на меѓународните синџири за испорака.

Во интервју за Шпигел, тој нагласи дека не очекува голема национализација, но и дека „нема да се дозволи банкрот на економски стабилни компании“.

Внимателно ќе ги анализираме последиците од неможност за плаќање обврски и ќе преземеме се што е неопходно, вели  тој.

Германски медиуми најавуваат дека меѓу варијантите се одлагање на даночни обврски и финансиска помош. зш/

Back to top button
Close
Close