Svet.SlajderДописници СветЕвропаЕвропа.Портал

Французите во недела, сепак, ќе гласаат на општински и регионални избори

Соочена со епидемијата на коронавирус, француската Влада одлучи да не ги одложува општинските избори од 15 и 22 март. Но, за да се обезбеди непречено одвивање и да се избегне големо неизлегување што веројатно ќе биде важно заради загриженоста на населението, преземени се соодветни мерки за да се уверат гласачите дека е направено сé за да се олесни гласањето, јави дописникот на МИА.

Париз, 13 март 2020 (МИА) – Соочена со епидемијата на коронавирус, француската Влада одлучи да не ги одложува општинските избори од 15 и 22 март. Но, за да се обезбеди непречено одвивање и да се избегне големо неизлегување што веројатно ќе биде важно заради загриженоста на населението, преземени се соодветни мерки за да се уверат гласачите дека е направено сé за да се олесни гласањето, јави дописникот на МИА.

Надвор од мерките преземени на избирачките места (хидро алкохолен гел, безбедносно растојание, охрабрување да се донесе свое пенкало за потпишување на списоците или пенкала за само една употреба и сл.), Со цел да ги охрабрите гласачите да дојдат и покрај нивните стравови, министерот за внатрешни работи Кристоф Кастанер реши „да се направи употребата на полномошно што е можно пофлексибилно“. Особено за медицинските установи кои ги згрижуваат старите лица. Во уредбата, објавена во понеделникот, министерот за внатрешни работи особено ги овластува директорите на старечки домови да можат да издаваат полномошно за гласање.

Покрај излезеноста, друг проблем со кој се соочуваат француските власти е мобилизирањето на граѓаните за водење на избирачките места. Дали ќе има доволно за да останат цел ден во недела 15 март и 22 март. Во Министерството за внатрешни работи, се објаснува дека префектите или градоначалниците имаат моќ да реквизитираат општински советници, па дури и гласачи, да ги принудат да ги одржуваат избирачки места.

Според испитувањата на јавното мислење, околу една четвртина од гласачите во недела нема да одат да гласаат. Епидемијата на коронавирусот и превентивните мерки сигурно дека ќе придонесат за зголемување на бројот на оние кои нема да гласаат.тг/сд/

Back to top button
Close
Close