Svet.SlajderЕвропаЕвропа.Портал

Француски доктори им се потсмевале на своите пациенти на Фејсбук група

 На профилот на една приватна група на Фејсбук, во која членуваат повеќе од 11.000 француски доктори, биле објавени написи со кои се потсмевале физичкиот изглед на пациентите, а некои содржеле сексистички и хомофобски забелешки, како и критики за корисниците на униве

Париз, 10 јануари 2020 (МИА) – На профилот на една приватна група на Фејсбук, во која членуваат повеќе од 11.000 француски доктори, биле објавени написи со кои се потсмевале физичкиот изглед на пациентите, а некои содржеле сексистички и хомофобски забелешки, како и критики за корисниците на универзалната здравствена заштита, јавува дописникот на МИА.

„Безобразни и забелешки што подлежат и на кривична одговорност “, „однесувања што можат да значат и непочитување на професионалната тајна“: Здравствената федерација Франс Асос Здравје ја осуди „тешката повреда“ врз правата на пациентите, што претставуваат одредени забелешки објавени од страна на лекарите на групата на Фејсбук.

Групата е наречена „Диван на лекарите“, со повеќе од 11.000 лекари како членови беше предмет на една статија објавена во неделникот „Л’Обс“ минатата недела, во која се истакнуваат публикациите кои се потсмеваат со физичкиот изглед на пациентите, објавени фотографии без нивна согласност, сексистички, хомофобични забелешки или дури и критикување на корисниците на универзалната здравствена заштита.

-Покрај неподносливиот аспект на забелешките дадени од лекарите (…), ние ќе подвлекуваме дека овие практичари, неказниво, ги почитуваат основните права признати со закон и можат да подлежат на одговорност односно да добијат дисциплински и кривични санкции, се вели во соопштението на Франс Асос Здравје, која обединува 85 национални здруженија кои ги бранат правата на пациентите.

-И од етичка гледна точка (…) и од правна гледна точка, лекарите имаат обврска да се лекуваат и да се грижат за сите пациенти, без судење, непочитување или земање во предвид на приходите на пациентите, додава федерација.

-Франс Асос Здравје ќе биде многу внимателна за последиците од оваа афера, особено на реакцијата на Националниот совет на редот на лекарите. Чекаме санкции сразмерни со гневот и штетите што ги претрпеле пациентите “, заклучува таа.

-Расизмот, хомофобијата, сексизмот или судењето за пациентите , немаат место во дискусија помеѓу здраствените работници, реагираше Националната унија на млади лекари на Твитер, тврдејќи декатоа може да доведе и до  „загуба на легитимната доверба“ во медицинската професија што таквите практики можат да ја предизвикаат.тг/сд/

Back to top button
Close
Close