Наука и технологија

Фејсбук додава нов „тивок“ режим

За време на „тивкиот“ период, апликацијата ги исклучува дојдовните известувања и ги обесхрабрува корисниците да ја лансираат, слично на контролите на „Скрин тајм“ на Епл. Ако се обидете да го отворите за ова време, ќе видите потсетник и тајмер што покажува кога режимот ќе се исклучи. Се разбира, имате опции да го прекинете привремено или во целост.

Сан Франциско, 10 април 2020 (МИА) – Фејсбук презема чекори за да го ограничи количеството на време што корисниците го поминуваат на социјалната мрежа со додавање на нов тивок режим. Со ова ажурирање, ќе можете да закажете распоред кога ќе можете да пристапите до апликацијата и да добивате известувања.

За време на „тивкиот“ период, апликацијата ги исклучува дојдовните известувања и ги обесхрабрува корисниците да ја лансираат, слично на контролите на „Скрин тајм“ на Епл. Ако се обидете да го отворите за ова време, ќе видите потсетник и тајмер што покажува кога режимот ќе се исклучи. Се разбира, имате опции да го прекинете привремено или во целост.

Режимот е надграден на алатките за управување со времето на компанијата, претставени во 2018 година. Со ова, корисниците можат да го ограничат времето во кое поминуваат во апликацијата и да ги исклучат известувањата за кратки периоди. Сега добивате подетални статистики за тоа како ја користите платформата.

Прегледите ќе бидат за двонеделен период, поделени според времето што го поминувате во апликацијата дење и ноќе. Фејсбук ја дефинира новата функционалност како решение за решавање на проблемите предизвикани од изолацијата. Компанијата почнува да ја испорачува својата нова услуга, но не очекувајте дека наскоро ќе биде достапна. Се очекува да стигнат до корисниците на ајОД до мај и Андроид до јуни.

Компанијата исто така додава ресурси за менталното здравје кон својот центар за информации поврзани со коронавирусот. Покрај тоа, Фејсбук објави дека донира 2 милиони долари на организации ширум светот кои поддржуваат линии за помош во областа на менталното здравје.

Таг
Back to top button
Close
Close