Svet.SlajderЕвропаЕвропа.Портал

 Евростат: Секој втор граѓанин на ЕУ бара здравствени информации на Интернет

Секој втор граѓанин на Европската унија, на возраст од 17 до 74 години, односно 53 отсто, бара здравствени информации на Интернет, во врска со повреди, заболувања, исхрана..., покажуваат податоците на европскиот завод за статистика Евростат.

Луксембург, 29 март 2020 (МИА) – Секој втор граѓанин на Европската унија, на возраст од 17 до 74 години, односно 53 отсто, бара здравствени информации на Интернет, во врска со повреди, заболувања, исхрана…, покажуваат податоците на европскиот завод за статистика Евростат.

Тоа е за два процентни поени повеќе отколку во истиот период лани (51 процент) и за 19 процентни поени повеќе од 2009 година (32 проценти), се наведува на официјалната веб-страница на Евростат.

Најмногу истражуваат во Финска, каде 76 проценти од корисниците на Интернет пребарувале теми поврзани со здравјето во последните три месеци, а потоа следуваат Холандија (74 отсто), Кипар (69 отсто), Данска (67 отсто) и Германија (66 отсто).

За разлика од тоа, најниско учество е регистрирано во Бугарија (30 проценти), Романија (31 отсто), Италија (35 отсто), Полска (47 отсто), Латвија и Словенија (и двете по 48 проценти).

Сепак, во текот на последната деценија, процентот на лица кои бараат здравствени информации преку Интернет се зголемил во сите земји-членки на Унијата. паг/

Таг
Back to top button
Close
Close