Svet.SlajderЕвропаЕвропа.Портал

Европол отвори центар за борба против финансискиот криминал

Полициската агенција на Европската унија, Европол денеска го отвори својот Европски центар за борба против финансискиот и економскиот криминал, со кој ќе се подобри оперативната помош на земјите-членки и телата на ЕУ во борбата против овие појави и ќе се промовираат систематски финансиски истраги.

Брисел, 5 јуни 2020 (МИА) – Полициската агенција на Европската унија, Европол денеска го отвори својот Европски центар за борба против финансискиот и економскиот криминал, со кој ќе се подобри оперативната помош на земјите-членки и телата на ЕУ во борбата против овие појави и ќе се промовираат систематски финансиски истраги.

Според соопштението на Европол, новиот центар е основан во рамките на постојната организациска структура на агенцијата, која веќе игра значајна улога во европскиот одговор на финансискиот и економскиот криминал, а нејзиниот персонал ќе го сочинуваат 65 меѓународни експерти и аналитичари.

Економскиот и финансискиот криминал секоја година претставуваат значителна закана за милиони луѓе и илјадници компании во ЕУ, перењето пари и криминалното финансирање се движечката сила на организираниот криминал, а пандемијата на коронавирусот е доказ дека криминалците брзо се прилагодуваат на променливите околности за да ги искористат стравовите и слабостите на луѓето, се наведува во соопштението. јт/

Таг
Back to top button
Close
Close