ЕвропаЕвропа.ПорталСвет.Слајдер

ЕК покрена постапка за 10 членки поради издавање ваучери

Европската комисија поведе постапка против Хрватска и девет други земји членки на ЕУ за кршење на правата поради ваучерите со кои се обидуваат да го спасат бизнисот на нивните туристички агенции и авиокомпании.

Брисел, 2 јули 2020 (МИА) – Европската комисија поведе постапка против Хрватска и девет други земји членки на ЕУ за кршење на правата поради ваучерите со кои се обидуваат да го спасат бизнисот на нивните туристички агенции и авиокомпании.

Европската комисија го објави тоа на својот сајт, а потоа веднаш го пренесе Централноевропското здружение за заштита на потрошувачите (BEUC).

Наведено е дека денеска, заедно со Кипар, Чешка, Грција, Франција, Италија, Литванија, Полска, Португалија и Словачка, како први во низата процедури пропишани со официјалната постапка, испратено е писмо до Хрватска со официјално соопштение за покренување повреда на правото. Тоа значи дека постапката може да биде во Европскиот суд и да заврши со финансиски казни против тие земји.

Тие 10 земји, според Комисијата, ги прекршуваат одредбите од член 12 од Директивата за патувања во пакет аранжами  дозволувајќи им на нивните национални законодавства да им дозволат на агенциите и авиокомпаниите да им издаваат ваучери на патниците наместо наплата, што е во спротивност со препораките на Комисијата за тоа како да им се нудат на потрошувачите  ваучери за патувања, во време на пандемијата на коронавирусот.

Ваучерите, се наведува, не се забранети и на Комисијата не и пречи дека туристичките агенции им ги нудат на потрошувачите на доброволна основа, на таков начин што секој патник, доколку не сака ваучер, има право да одбие ваква понуда и во рок од 14 дена од откажувањето патувањето да ја добие назад целиот износ. зш/

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close