0_Maqedoni.Portal0_Web_Ballina - Sllajder0_Web_Përzgjedhja e redaktoritMakedonija.SlajderShoqëriVideo deklaratë

Dy të vdekur nga Kovid-19, njëri 31 vjeçar, gjithsej 257 të infektuar, hapen katër pika të reja për testim, dy në Shkup

Dy persona kanë vdekur gjartë 24 orëve të fundit në Klinikën për Sëmundje Infektive dhe Gjendje Febrile si pasojë e koronavirusit, me çfarë numri i përgjithshëm i të vdekurve në vend nga paraqitja e Kovid-19 ka mbërritur gjashtë.  një pacient i moshës 91 vjet, i cili ka qenë i hospitalizuar pare tetë ditëve dhe   pacienti i moshës 31 vjet, i cili ishte hospitalizuar më 23 mars.

Shkup, 29 mars 2020 (MIA) – Dy persona kanë vdekur gjartë 24 orëve të fundit në Klinikën për Sëmundje Infektive dhe Gjendje Febrile si pasojë e koronavirusit, me çfarë numri i përgjithshëm i të vdekurve në vend nga paraqitja e Kovid-19 ka mbërritur gjashtë.  një pacient i moshës 91 vjet, i cili ka qenë i hospitalizuar pare tetë ditëve dhe   pacienti i moshës 31 vjet, i cili ishte hospitalizuar më 23 mars.

Te pacienti 31 vjet, i cili është nga Shkupi, siç informoi në konferencën për shtyp ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe, te i cili ka ardhur deri  në një përkeqësim të menjëhershëm të gjendjes. Ai ka qenë në gjendje të rëndë klinike dhe prej dje ishte vendosur në makinë respiratore.

Numri i përgjithshëm i të diagnostikuarve  të rinj në 24 orët e fundit   është 16 persona, me çfarë numri i përgjithshëm është 257 pacientë të diagnostikuar.

Në Klinikën Infektive, shtoi ai janë pranuar tre pacientë, nga Shkupi dhe nga Kumanova dhe për momentin atje ka gjithsej 49 persona të hospitalizuar, prej të cilëve shtatë janë me pasqyrë të rëndë klinike, gjegjësisht kanë pneumoni, ndërsa pacientët  e tjerë janë në gjendje stabile. Për momentin nuk ka pacientë në makina respiratore.

“Dy nga pacientët këtu në Klinikën në Shkup tashmë kanë testin e dytë negativ, ndërsa për edhe pesë të tjerë testimi i dytë   do të jetë ditë së nesërme, ashtu që periudhën për dy apo tre ditë potencialisht do të mundet shtatë pacientë të lëshohen për trajtim shtëpiak, por pas mbërritjeve të testeve dhe pas evaulimit të dytë”, tha Filipçe.

Javën e ardhshme hapen edhe dy pika për testim në Shkup – nesër testime do të mund të kryhet në Poliklinikën Çair, ndërsa deri në fund të javës edhe në Poliklinikën “Mlinballkan”.Eedhe dy pika do të hapen në qytete të tjera në shtet.

Filipçe theksoi se sistemi i caktimit të terminit në pikat e reja,  të cilat janë plotësim të 14 të tanishmet, do të mbetet parimi i paraqitjes përmes mjekëve amë.

Komisioni nga Ministria, shtoi ministri, e ka kryer kontrollin në të gjitha, përveç në një institucion privat – në të dyja spitalet private “Zhan Mitrev” dhe “Sistina”, në laboratorin “Avicena”, gjatë ditës së nesërme në laboratorin “Bitpazar”, në bazë të së cilës do të bëhet plan për shfrytëzimin e këtyre kapaciteteve, ndërsa në Fondi tashmë punojnë në gjetjen e modelit të bashkëpunimit.

Filipçe përmendi se në pajtim me mendimin e epidemiologëve do të rritet numri i testimeve të nevojshme. Sistemi për testime mobile është i gatshëm dhe ai do të fillojë të zbatohet ditëve në vijim.

U shfaqi falënderim të gjithëve të cilët për momentin kanë donuar deri te Ministria e Shëndetësisë me mjete materiale, mjete monetare.

U bëri apel të sëmurëve nuk duhet të stigmatizohen, ndërsa edhe më pak njerëzit, të cilët janë në karantinë, sepse si, siç përmendi bëhet fjalë për njerëz të shëndoshë dhe se ky është mekanizëm për mbrojtje.

Informoi se dje pacienti i diagnostikuar në “* Shtatori” është transferuar në Klinikën për Sëmundje Infektive dhe shtoi se ende ka kapacitete të lira, më shumë se gjysma e shtretërve në Klinikën për Sëmundje Infektive janë të lira. Prej nesër paralajmëroi se fillon me organizimin edhe të Klinikës për Sëmundje të Lëkurës.

Theksoi se para nesh është një periudhë më e vështirë në të cilën pritet numri i të infektuarve të rritet.

Back to top button
Close
Close