0_МИА Истражува.ПорталИзбрано

Дури и ФБИ предупредува за безбедноста на паметните телевизори

Ако штотуку купивте паметен телевизор на Црн петок или планирате да купите, ФБИ сака да знаете неколку работи.

4 декември 2019

Тек кранч/Јаху

Ако штотуку купивте паметен телевизор на Црн петок или планирате да купите, ФБИ сака да знаете неколку работи.

Паметните телевизори се како обичните телевизори, но имаат интернет-врска.

Со растот на Нетфликс, Хулу и другите стриминг-услуги, повеќето ги гледаа интернет-поврзаните телевизори како сон. Но, како и сè што е поврзано на Интернет, тој отвора безбедносни слабости и е подложен на напади од хакери. Не само тоа, многу паметни телевизори доаѓаат со камера и микрофон. Но, како што е случајот со повеќето други уреди поврзани со Интернет, производителите честопати не ја ставаат безбедноста како приоритет.

Тоа е клучното за преземање акција на теренската канцеларија на ФБИ, Портланд, што пред некои од најголемите шопинг-денови во годината објави предупредување на својата веб-страница за ризиците од паметните телевизори.

„Зад ризикот дека вашиот ТВ-производител и развивачи на апликации може да ве слушаат и да ве гледаат, таа телевизија исто така може да биде порта за хакерите да дојдат во вашиот дом. Лошиот компјутерски актер можеби нема да може директно да пристапува до вашиот заклучен компјутер, но можно е преку вашиот необезбеден ТВ да му се овозможи лесен начин за проникнување во вашиот рутер“, објави ФБИ.

ФБИ предупреди дека хакерите можат да преземат контрола врз вашиот необезбеден паметен ТВ и, во најлоши случаи, да ја преземат контролата над камерата и микрофонот за да ве гледаат и слушаат.

Активните напади врз паметни телевизори се ретки, но не и дека не постојат.

Бидејќи секој паметен ТВ доаѓа со сопствен софтвер на нивниот производител и се под милост на нивниот честопати несигурен и неправилен безбедносен распоред, некои уреди се поранливи од другите.

Претходно оваа година, хакери покажаа дека е можно да се киднапираат Гуглс хромкаст стиминг стик и да се емитуваат случајни видеа на илјадници жртви. Всушност, некои од најголемите софтверски програми за упад во паметните телевизори во изминатите години беа развиени од Централната разузнавачка агенција, но беа украдени. Досиејата подоцна се објавени на Интернет од Викиликс.

Но, онолку колку што предупредувањето на ФБИ реагира на вистински стравувања, веројатно еден од поголемите проблеми се колку податоците за следење се собрани од сопствениците на паметни ТВ.

„Вашингтон пост“ претходно оваа година откри дека некои од најпопуларните производители на паметни ТВ – вклучително и Самсунг и ЛГ – собираат точни информации за тоа што гледаат корисниците, со цел да им помогнат на огласувачите подобро да таргетираат реклами за своите гледачи и да предложат што да следат следно. На пример, проблемот со следење на ТВ стана толку проблематичен пред неколку години што производителот на паметни ТВ Визио мораше да плати казни од 2,2 милиони долари, откако беше фатен за тајно прибирање податоци за она што го гледаат клиентите.

ФБИ препорачува поставување црна лента преку неискористена паметна ТВ-камера, ажурирање на вашиот паметен ТВ со најновите патеки и поправки и да ја прочитате политиката за приватност за подобро да разберете за што е способен вашиот паметен ТВ.

Колку и да е погодно, најсигурниот паметен телевизор може да биде оној што воопшто не е поврзан на Интернет.

Таг
Back to top button
Close
Close