Biznis.SlajderБизнисБизнис.ПорталЕкономија

Донгју: Да се одржат активни глобалните синџири на храна е клучно во време на КОВИД-19

Има доволно храна за да се нахранат сите, но може да не биде достапна таму каде што е потребно. Мораме да осигураме дека пазарите на храна функционираат правилно и дека информациите за цените, производството, потрошувачката и залихите се достапни за сите во реално време. Овој пристап ќе ја намали неизвесноста и ќе им овозможи на производителите, потрошувачите, трговците и преработувачите да спречат неоправдано панично однесување на глобалните пазари на храна. Протокот на храна треба да се одржи активен за секого, а особено за најранливите, вели генералниот директор на Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО), Кју Донгју во врска со актуелната состојба предизвикана од КОВИД-19.

Скопје, 31 март 2020 (МИА) – Има доволно храна за да се нахранат сите, но може да не биде достапна таму каде што е потребно. Мораме да осигураме дека пазарите на храна функционираат правилно и дека информациите за цените, производството, потрошувачката и залихите се достапни за сите во реално време. Овој пристап ќе ја намали неизвесноста и ќе им овозможи на производителите, потрошувачите, трговците и преработувачите да спречат неоправдано панично однесување на глобалните пазари на храна. Протокот на храна треба да се одржи активен за секого, а особено за најранливите, вели генералниот директор на Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО), Кју Донгју во врска со актуелната состојба предизвикана од КОВИД-19.

КОВИД-19, нагласува Донгју, силно потсетува дека солидарноста не е добротворна организација, туку здрав разум.

-Пандемијата COVID-19 претставува огромен товар за јавните здравствени системи ширум светот, а милиони луѓе во најнапредните светски економии се во некаква форма на карантин. Знаеме дека човечката загуба ќе биде голема, и дека огромните напори за промена кон подобро носат со себе големи економски трошоци. За да се намали ризикот од уште поголема загуба – недостиг на храна за милиони, дури и во богатите земји – светот мора да преземе итни мерки за да ги минимизира нарушувањата во синџирите на снабдување со храна. Потребен е глобално координиран и рационален одговор за да се спречи оваа здравствена криза да предизвика криза со храна во која луѓето не можат да најдат или да си дозволат храна, истакнува генералниот директор на ФАО.

Според него, засега КОВИД-19 не предизвика никаков притисок врз сигурноста на храната.

-Иако нема потреба од паника – има доволно снабдување со храна во светот за да се нахранат сите – ние мора да се соочиме со предизвикот: огромен ризик храната да не биде достапна таму каде што е потребно. Масовното ширење на КОВИД-19, со сите придружни затворања и блокади, создаде логистички тесни грла во долгите вредносни синџири на модерната глобална економија. Ограничувањето на движење, како и основното аверзивно однесување на работниците, може да ги спречат земјоделците од одгледување и преработка на храна. Недостаток на ѓубрива, ветеринарни лекови и други суровини, исто така, може да влијаат на земјоделското производство, потенцира Донгју.

Затворањето на ресторани и пореткото купување намирници, ддава, ја намалуваат побарувачката за свежи производи и риба, кои влијаат врз производителите и добавувачите, особено врз малите земјоделци, со долгорочни последици за сè поурбанизираното население во светот, без оглед дали се наоѓа во Менхетен или Манила.

-Несигурноста околу достапноста на храна може да ги натера креаторите на политики да спроведат трговски рестриктивни мерки со цел да ја заштитат националната сигурност на храната. Со оглед на искуството од глобалната криза на цените на храната, 2007 година, знаеме дека ваквите мерки можат само да ја влошат ситуацијата. Ограничувања на извозот, воспоставени од земјите извознички, за да ја зголемат достапноста на храната во земјата, може да доведат до сериозни нарушувања на светскиот пазар на храна, што резултира во раст и зголемена нестабилност на цените. Во 2007-2008 година, овие брзи мерки се покажаа исклучително штетни, особено за земјите со ниски приходи и со дефицит на храна, како и за напорите на хуманитарните организации да обезбедат намирници за сиромашните и ранливите, предочува Донгју.

Тој уште еднаш порачува креаторите на политики да избегнат ненадејно затегнување на условите за снабдување и проток на храна.

-Додека секоја земја се соочува со свои предизвици, соработката – меѓу владите и целокупниот спектар на сектори и засегнати страни – е од најголема важност. Доживуваме глобален проблем што бара глобален одговор. Мораме да осигураме дека пазарите на храна функционираат правилно и дека информациите за цените, производството, потрошувачката и залихите на храна се достапни за сите во реално време. Овој пристап ќе ја намали неизвесноста и ќе им овозможи на производителите, потрошувачите, трговците и преработувачите да донесат информирани одлуки и да спречат неоправдано панично однесување на глобалните пазари на храна. Веќе имаме 113 милиони луѓе кои доживуваат акутен глад; во субсахарска Африка, четвртина од населението е потхрането. Какво било нарушување на синџирите на проток на храна ќе ги интензивира и човечките страдања и предизвикот за намалување на гладот ширум светот, предупредува Донгју.

Подвлекува дека превенцијата чини помалку.

-Глобалните пазари се клучни за балансирање на шоковите во понудата и побарувачката низ земји и региони и треба сите да работт заедно за да се минимизираат нарушувањата во синџирите за снабдување со храна колку што е можно повеќе, апелира генералниот директор на ФАО, Кју Донгју во врска со состојба што ја предизвика коронавурусот. мч/са/

 

 

 

Back to top button
Close
Close