Политички партии

ДОМ: Итни мерки против аерозагадувањето, наместо само препораки

Во услови на енормно аерозагадување, со концентрации на ПМ10 честички неколку пати над дозволеното ниво, предложените предупредувања и препораки од градот Скопје не се доволни. Зелената партија ДОМ бара веднаш да се спроведат следните итни мерки:

Скопје, 26 јануари 2020

Во услови на енормно аерозагадување, со концентрации на ПМ10 честички неколку пати над дозволеното ниво, предложените предупредувања и препораки од градот Скопје не се доволни. Зелената партија ДОМ бара веднаш да се спроведат следните итни мерки:

1. Намалување за 50% на согорувачките процеси во индустриските капацитети

2. Стопирање на сите градежни активности во градските средини

3. Интензивни инспекциски контроли од страна на државниот и локалните инспекторати за животна средина

4. Забрана за движење на тешки возила во градовите и ниво упатување на обиколници

5. Забрана за движење на возила под Еуро 4 стандард во градскиот сообраќај

6. Бесплатен градски превоз и зголемена фрекфенција на автобуси

7. Редовно миење на улиците, собирање на сметот и одржување на јавната хигиената.

Сектор за односи со јавност на Демократска обнова на Македонија

________________________________________________________________________________

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

Таг
Back to top button
Close
Close