0_Web_Актуелно0_Македонија.ПорталМакедонија.СлајдерПолитика

ДКСК: Носењето на измените во Изборниот законик пред започнување на изборниот процес е спротивно на препораките дадени во Извештајот на ОБСЕ/ОДИХР за Локалните избори 2017

Од Државната комисија за спречување на корупцијата по повод реакциите на повеќе здруженија во РСМ, како и Иницијативата од здружението „Граѓанска иницијатива ЗЕЛЕН ХУМАН ГРАД“ доставена до ДКСК во однос на предлог измените на Изборниот законик со кои се зголемува прагот на собрани потписи за поднесување на листа на кандидати за членови на совет, односно листа на кандидат за градоначалник кога подносител е група избирачи велат дека од аспект на своите надлежности, ДКСК секогаш укажува на потребата од голема транспарентност и инклузивност на поголем број чинители во процесите со кои се носат одлуки кои за ефект имаат ограничување или намалување на со Устав загарантираните права на граѓаните на Република Северна Македонија.

Back to top button
Close
Close