Оригинални текстови

Димитриеска Кочоска: Македонија денес се задолжи со 8.1 милијарда денари за да може да се раздолжи утре

Македонија денес се задолжи 8.1 милијарда денари за да може да се раздолжи утре. Нема никакво враќање пари во стопанството како што пишува во соопштението од Министерството за финансии. Ова е лажно преставување на фактите, бидејќи парите ќе се вратат на финансиските институции (банките).

3 март 2020

Македонија денес се задолжи 8.1 милијарда денари за да може да се раздолжи утре. Нема никакво враќање пари во стопанството како што пишува во соопштението од Министерството за финансии. Ова е лажно преставување на фактите, бидејќи парите ќе се вратат на финансиските институции (банките).

МФ и Владата не мислат на стопанството, да мислеа немаше данокот на добивка и понатаму да паѓа, односно стопанството и понатаму да тоне.

Само од јануари до денес нето задолжувањето изнесува цели 52 милиони евра. Oва е моменталната ситуација во државата:

Државата се задолжува, капиталните инвестиции се на рекордно најниско ниво, што значи имаме непродуктиви трошења.

Понатаму, она што треба да биде двигател на економијата, а тоа е бизнисот или стопанството, секој ден бележи се полоши резултати за што доказ е и данокот на добивка, кој има помала реализација во однос на лани за 17,75% (јан-фев 2020/2019).

Данокот на добивка не е остварен за 27,01% во однос на планираното (јан-фев 2020).

Како ќе се раздолжуваме и ќе реализираме капитални инвестиции, ако не можеме да си го оствариме она што е планирано?!

                              Кабинет на дополнителен заменик министер
                              Министерство за финансии
– МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close