0_Web_Актуелно0_Македонија.ПорталОпштински вестиСкопјеСторија

Димитрија Алексов: Сите занаети ги сакам, а сега најмногу работам како опинчар

Димитрија Алексов има 90 години и сè уште работи во Старата скопска чаршија како опинчар. Освен што е интелектуалец, има завршено Воена школа во Нови Сад, за себе вели дека знае уште неколку занаети - ортомар, мутавџија, односно изработка на вреќи и дисаѓи од козина, бравар и ковач, со завршена железничка индустриска школа. Знае да изработува кломпи, сандали, налани, чевли од јаже, знае да шие, да штави кожа од која потоа се изработуваат опинци, дајриња, тапани, од сирова кожа. Порано од кожа изработувал елечиња, поправал бунди, а знае да работи капи од кожа, од штоф...

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close