0_Македонија.ПорталДописници МКДОпштествоОпштински вести

Дебата: Жените можат да се носат со предизвиците во безбедносните служби

Улогата на жените во безбедносните служби“ беше насловена дебатата која по повод Меѓународниот ден на жената – 8 Март се одржа во Полициското одделение Теарце, тетовско, на која присуствуваше дополнителниот заменик-министерот за внатрешни работи Славјанка Петровска.

Теарце, 7 март 2020 (МИА) – „Улогата на жените во безбедносните служби“ беше насловена дебатата која по повод Меѓународниот ден на жената – 8 Март се одржа во Полициското одделение Теарце, тетовско, на која присуствуваше дополнителниот заменик-министерот за внатрешни работи Славјанка Петровска.

Местото за оваа дебата е избрано поради тоа што командир на Одделението е жена.

– Имаме позитивен пример на успешна жена командир на Полициското одделение во Теарце со што се докажува дека предрасудите за тоа дали жените можат да бидат на раководни позиции во Министерството се срушени. Дали можат да носат униформа, можат и секако и успешно да се носат со сите предизвици и да бидат од корист на населението и државата, изјави дополнителната заменик министерка Славјанка Петровска.

Мирсада Зекири веќе две години е раководител, односно командир на Полициското одделение во Теарце.

– Улогата на жената е важна и нужна, жените во полицијата претставуваат неспорен квалитет и носат добри резултати. Би сакала во иднина недовербата и дискриминацијата кон жената да се смени на најниско можно ниво. Порачувам на колешките да го следат мојот пример и да бидат упорни и успешни, истакна Зекири. ас/лв/

Back to top button
Close
Close