0_Спорт.ПорталSport.SlajderТенис

Чери куп Скопје тениски куп за деца 2020

Турнирот е сличен на тоа што се организира во Белград, Умаг и Дубровник, а целта е да се издигне статусот на детскиот тенис во спортот и да им се помогне на најмладите од најрана возраст да се вклучат во светските спортски движења.

Скопје, 9 октомври 2020 (МИА) – Од 9 до 17 октомври по втор пат во Скопје се одржува „Cherry Cup Skopje“ меѓународниот детски тениски турнир. Настанот е еден, турнирите се шест и опфаќаат деца на возраст од 5 до 13 години.

Турнирот е сличен на тоа што се организира во Белград, Умаг и Дубровник, а целта е да се издигне статусот на детскиот тенис во спортот и да им се помогне на најмладите од најрана возраст да се вклучат во светските спортски движења.

Во рамки на купот се играат шест турнири:

– Црвен тенис турнир, на кој учествуваат тенисери родени во 2012 и помали.

– Зелен и портокалов тенис турнир, за тенисери родени во 2010 и помали.

– У11, У12 и У13 турнири за тенисери родени 2009, 2008 и 2007 година.

Секој од турнирите, освен Црвениот, имаат сингл и дубл издание.

Натпреварите од програмата се играат во АБЦ тенискиот клуб и АТК премиум клуб.

Паралелно со натпреварувачкиот дел, организирани се и образовни работилници за децата тенисери кои опфаќаат теми вон спортот.

Самиот Cherry Cup Skopje 2020 е дел од многу поголемиот спортско едукативен хаб во регионот – Cherry sport.

Таг
Back to top button
Close
Close