На денешен ден

 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  31 јануари 2020 (МИА) 1747.- Во лондонската болница „Лок“ била отворена првата клиника во светот за лечење на венерични болести. 1797.- Во…

  Повеќе
 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  30 јануари 2020 (МИА) 1649.- На англискиот крал Чарлс Први Стјуард, чие авторитарно владетелство предизвикало граѓанска војна, му била отсечена главата врз…

  Повеќе
 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  29 јануари 2020 (МИА) 1573.- Под водство на Матија Губец, во Хрватска избувнала Селанската буна против неподносливите услови за живот што ги наметнале…

  Повеќе
 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  28 јануари 2020 (МИА) 814.- Умрел францускиот цар Карло Велики, кој од доаѓањето на престолот во 768 година до смртта во…

  Повеќе
 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  27 јануари 2020 (МИА) – Светски ден на холокаустот 1814.- Во Берлин умрел Јохан Готлиб Фихте, германски филозоф, еден од водечките претставници…

  Повеќе
 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  26 јануари 2020 (МИА) 1500.- Шпанскиот морепловец Висенте Ханес Пинсон го открил Бразил. 1531.- Португалија ја зафатил катастрофален земјотрес. Главниот град Лисабон…

  Повеќе
 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  25 јануари 2020 (МИА) 1579.- Во Утрехт побунетите провинции Холандија, Зеланд, Утрехт, Галдерленд, Фризија, Гронинген и Оверајсел, поради пропаднатите обиди за смирување…

  Повеќе
 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  24 јануари 2020 (МИА) 41.- Убиен бил римскиот цар Гај Јулиј Калигула. Тој во текот на владеењето од 37 до 41 година…

  Повеќе
 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  23 јануари 2020 (МИА) 1516.- Умрел шпанскиот крал Фердинанд Втори и Петти Католички (како Фердинанд Втори владеел со Арагонија, а како Фердинанд Петти со…

  Повеќе
 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  22 јануари 2020 (МИА) 1440.- Роден е големиот московски кнез Иван Трети Васиљевич, наречен Иван Велики, кој ја направил Русија многу…

  Повеќе
Back to top button
Close
Close