На денешен ден

 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  20 февруари 2020 (МИА) 1507.- Роден е италијанскиот сликар Џентиле Белини, познат по сликите од венецијанските свечености и процесии. Инсистирал на…

  Повеќе
 • На денешен ден

  18 февруари 2020 (МИА) 1405.- Во текот на инвазијата која ја предводел против Кина умрел монголскиот владател, емирот Самарканда Тимур Ленк,…

  Повеќе
 • На денешен ден

  17 февруари 2020 (МИА) – Ден на македонското новинарство  1600.- По пресудата на инквизицијата на плоштадот Кампо деи Фиори во Рим…

  Повеќе
 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  16 февруари 2020 (МИА) 1808.- Франција ја почнала инвазијата врз Шпанија. За еден месец Шпанија била покорена. Царот Наполеон Први ги…

  Повеќе
 • На денешен ден

  15 февруари 2020 (МИА) – Денеска е Меѓународен ден за борба против ракот и леукемијата кај децата 1710.- Роден е францускиот…

  Повеќе
 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  14 февруари 2020 (МИА) 869.- Во Рим умрел Константин, познат под името Кирил Солунски, еден од творците на првата словенска азбука.…

  Повеќе
 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  13 февруари 2020 (МИА) 1633.- Римокатоличката инквизиција во Рим го уапсила италијанскиот астроном Галилео Галилеј затоа што ја докажал предноста на Коперниковиот…

  Повеќе
 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  12 февруари 2020 (МИА) 1809.- Роден е Чарлс Дарвин, британски научник, творец на теоријата на еволуцијата на живите суштества. Од 1813…

  Повеќе
 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  11 февруари 2020 (МИА) 1741.- Роден е Андре Ернест Гретри, француски композитор и музички писател, од белгиско потекло, најистакнат композитор на…

  Повеќе
 • Photo of На денешен ден

  На денешен ден

  10 февруари 2020 (МИА) 1258.- Тамерлан го зазел Багдад. Монголците тогаш го разориле древниот град при што убиле околу 10.000 жители. 1502.- Португалскиот морепловец…

  Повеќе
Back to top button
Close
Close