Svet.SlajderБалканБалкан.Портал

Бугарија со план да преполови ДДВ во угостителството

Бугарската Влада предложи да се намали стапката на данок на додадена вредност (ДДВ) на храна во рестораните и испорака на девет проценти, од сегашните 20 проценти, како привремена помош на секторот за време на кризата со коронавирусот.

Софија, 15 мај 2020 (МИА) – Бугарската Влада предложи да се намали стапката на данок на додадена вредност (ДДВ) на храна во рестораните и испорака на девет проценти, од сегашните 20 проценти, како привремена помош на секторот за време на кризата со коронавирусот.

Според нацрт-законот објавен на веб-страницата на Парламентот, планираната пониска стапка треба да стапи на сила во јули и ќе остане на сила до крајот на 2021 година.

Се проценува дека мерката ќе ја чини државната каса 255 милиони лева (141 милиони долари). Пониската даночна стапка нема да се однесува на пијалоците, на кои рестораните и превозниците ќе продолжат да плаќаат 20 проценти ДДВ. зш/

Back to top button
Close
Close