0_Web_Насловна-слајдер0_МИА Истражува.ПорталИзбрано

Бугарија ги извезува своите проблеми во Северна Македонија

Бугарските граѓани се надеваа на поголема еднаквост и просперитет, но добија многу поголема нееднаквости во однос на социјалниот статус и приходите, како и во однос на уставно загарантираните права, како што се бесплатно образование, здравствена заштита и пензиско осигурување. Дојде до уривање на илузиите и надежите, кои ја одржуваа нацијата заедно и во исчекување. Во такви околности, властите одлучија своите бројни домашни политички проблеми да ги извезат во соседна Северна Македонија. Како причина за тоа наведуваат историски причини и идентитетските прашања.

Back to top button
Close
Close