0_МИА Истражува.ПорталИзбрано

Бугарија би можела да изгуби милиони европски пари

Во последната деценија во Бугарија - Борисов е моќникот. Формално гледано, тој е умерен и проевропски конзервативец. Но, внатре во земјата, Бате Бојко, поранешен полицаец, каратист и телохранител, владее со построги методи.

21 август 2020

БГНЕС – Софија

Пред неколку години, Европската комисија предложи распределбата на европските пари да биде предмет на почитување на правните принципи на ЕУ. Уште тогаш, Бугарија беше категорично против. Годината беше 2018 година, Бугарија беше ротирачки претседател на ЕУ во тоа време, а тогашниот министер за финансии Владислав Горанов рече дека таков принцип го крши европскиот закон, бидејќи може да се користи како инструмент за политичка интервенција. Според него, не било нормално владеењето на правото да биде критериум за распределување пари од кохезивни фондови. Тогашниот предлог на ЕК не беше спроведен.

„Да се ​​стави крај на злоупотребите“

Но, корупцијата и кршењето на законите се многу пораспространети во ЕУ отколку што е запознаена широката јавност. Затоа Брисел повторно е вознемирен: Европската комисија повторно инсистира на тоа дека исплатата на европска помош е поврзана со владеењето на правото. Германскиот весник „Ди Велт“ проценува дека во тој случај најмалку седум земји од ЕУ би биле изложени на ризик да изгубат стотици милиони евра.Заедно со Полска, Романија, Унгарија, Чешка, Хрватска и Словенија, публикацијата експлицитно ја споменува Бугарија. Еве што пишува во написот на „Ди Велт“: „Стотици илјади Бугари демонстрираат ова лето во многу градови против конзервативната-националистичка влада. (…) Претежно урбаната средна класа и добро образованите млади Бугари сакаат крај на злоупотребите во земјата“.

Весникот, понатаму, потсетува дека според индексот за корупција составен од Транспаренси Интернешнл, Бугарија е последна меѓу сите земји членки на ЕУ. Коментарот завршува вака: Премиерот Бојко Борисов, кој секогаш се претставува како примерен Европеец за време на самитите во Брисел, сега е присилен под притисок на протестите да ја објави својата подготвеност за оставка. ЕУ редовно го критикува недостигот на независност на судството во Бугарија, а во новиот извештај се зборува за „сериозни ризици за медиумскиот плурализам“ во земјата “, пишува „Ди Велт“.

„Реалноста во Бугарија е поинаква“

Како што е познато, најновиот извештај на Европската комисија за напредокот на Бугарија содржи прилично позитивни проценки, па дури и се покажува подготвеност да се укине механизмот за контрола и проверка. По тој повод, новинарот Кено Ферсек, познат како добар познавач на регионот, во својот напис за „Шпигел“ напиша: „Сосема е нејасно како Европската комисија дошла до оваа позитивна проценка. Бидејќи реалноста во Бугарија изгледа поинаку. Во последната деценија во Бугарија – Борисов е моќникот. Формално гледано, тој е умерен и проевропски конзервативец. Но, внатре во земјата, Бате Бојко, поранешен полицаец, каратист и телохранител, владее со построги методи.Законот е она што ќе го каже и нареди Борисов – честопати преку телефонски повици или текстуални пораки. Тој сака да се прикаже како добар шеф. тој зборува народски, користејќи вообичаени изрази, се обидува да не изгледа како автократ. Но, неговиот систем на управување нема никаква врска со вистинското владеење на правото, а во однос на корупцијата и слободата на медиумите, Бугарија континуирано е последна во ЕУ со години“, напиша германскиот новинар.

И голем број други издание, вклучително и авторитативниот „Ди цајт, пишуваат дека сегашните протести во Бугарија се предизвикани, меѓу другото, од стравувањата на многу луѓе во земјата дека европските пари би можеле да потонат во темни канали. ссм/

Back to top button
Close
Close