BallkanBallkan.PortalSvet.Slajder

Borisov propozon ndryshime në Kushtetutën e Bullgarisë

Kryeministri i Bullgarisë, Bojko Borisov, në fjalimin e tij të jashtëzakonshëm para kombit njoftoi sot se partia e tij Qytetarët për Zhvillimin Evropian të Bullgarisë (GERB) do të kërkojë që të thirret Asambleja e Madhe Kombëtare (organi shtetëror që ushtron fuqi legjislative) për të paraqitur propozimin për Kushtetutë të re, transmetoi BGNES.

Sofje, 14 gusht 2020 (MIA) – Kryeministri i Bullgarisë, Bojko Borisov, në fjalimin e tij të jashtëzakonshëm para kombit njoftoi sot se partia e tij Qytetarët për Zhvillimin Evropian të Bullgarisë (GERB) do të kërkojë që të thirret Asambleja e Madhe Kombëtare (organi shtetëror që ushtron fuqi legjislative) për të paraqitur propozimin për Kushtetutë të re, transmetoi BGNES.

“Koha është për përgjegjësi dhe vendosmëri! Koha është jo vetëm për të ndryshuar sistemin politik, por për të rifilluar shtetin. E nevojshme është të rindizni modelin politik dhe ai nuk mund të zgjatet më! Uniteti, shtetësia dhe stabiliteti i vendit nuk janë thjesht fjalë të thjeshta për mua, ato janë baza nga e cila fillova për çdo zgjidhje”, tregoi Borisov.

Ai deklaroi se qytetarët dhe organizatat joqeveritare kërkuan kushtetutë të re e cila do të jetë në përputhje me rregullat evropiane.

“Kjo është arsyeja pse unë propozoj thirrjen e Asamblesë së Madhe Kombëtare e cila do të zbatojë ndryshimet kushtetuese”, tregoi Borisov.

Ai tha se do të kërkojë uljen e numrit të deputetëve nga 240 në 120, ndërsa në Asamblenë e madhe kombëtare numri i përfaqësuesve duhet të ulet nga 400 në 280.

Borisov propozon gjithashtu heqjen e Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe krijimin e Këshillit Gjyqësor të Gjykatësve dhe Këshillin Gjyqësor të Prokurorëve, mandatet e gjyqtarëve në të gjitha gjykatat bullgare të jenë pesë vjet, krijimi i Institutit për Apelim Kushtetues Individuale, kryeprokurori që do të dëgjohet çdo gjashtë muaj nga Asambleja Kombëtare. Ai tha se kjo do të përforcojë besimin në gjyqësor.

Në paraqitjen e tij, vlerësoi sukseset e Qeverisë dhe iu referua protestave antiqeveritare, duke deklaruar se ai respekton revoltën e të rinjve.

“Ata kanë ende një shans për të krijuar lëvizje të re, legjitime, demokratike dhe brez të ri të liderëve politikë me imazh demokratik të Bullgarisë. Koha është që të rinjtë ta realizojnë misionin e tyre historik dhe rrugën e vështirë që unë do të propozoj të ecim së bashku”, theksoi Borisov.

Ai theksoi se deri më tani në emër të demokracisë dy herë ka dhënë dorëheqje, ndërsa populli e ka rikthyer atë.

“Ka ardhur koha që secili prej nesh të bëjë zgjedhje politike dhe historike. Vetëm në këtë mënyrë do të jetë e mundur të filloni pastrimin. Në kohën e krizës më të keqe socio-ekonomike, koha e pandemisë, kohë më e keqe se depresioni i madh kur ekonomitë botërore po prishen, vendi duhet të dalë i bashkuar”, theksoi Borisov. bs/fab

Таг
Back to top button
Close
Close