0_МИА Истражува.ПорталKultura.SlajderДописници МКДКултураКултура.ПорталСторија

Богатство од историја собрано во мало струшко катче

Млад, амбициозен, го сака фолклорот, а пасија му е колекционерството на народни носии. Љупчо Милошески од струшкото село Драслајца скоро 15 години собира народни носии. Во својата збирка има околу 1 500 парчиња за концертирање и 24 комплети со народни носии од охридско-струшкиот регион, но и од други делови на државата, од велешките села Ораше и Папрадиште, Дебарско Поле, Мариово, Гевгелиско, Кумановско...

Back to top button
Close
Close