Svet.SlajderЕвропаЕвропа.Портал

„Биохакс Италија“ чека дозвола од италијанското Министерство за здравство за имплантација на поткожни микрочипови

Шефот на компанијата „Биохакс Италија“, соопшти дека очекува дозвола од италијанското Министерство за здравство за имплантација на поткожни микрочипови.

Рим, 20 мај 2020 (МИА) – Шефот на компанијата „Биохакс Италија“, соопшти дека очекува дозвола од италијанското Министерство за здравство за имплантација на поткожни микрочипови.

Микрочиповите содржат лозинки за кредитни и други картички, пинови, лични карти, пасоши, информации за претплата, билети за воз и авиобилети, лозинка за влез на работното место и други информации.

Шведската компанија „Биохакс“, светски лидер во производството и дистрибуцијата на микрочипови, е подготвена да инсталира 2.500 микрочипови на граѓаните од Милано до Рим во рок од неколку месеци.
Десетици илјади Швеѓани и Германци веќе имаат вградено поткожни микрочипови.

Предноста на микрочиповите е во тоа што помагаат да се заштеди време, избегнување на редици, паричниците и торбите нема да бидат полни со разни картички. Накратко, оваа технолошка новина е претставена како алатка што треба да го направи секојдневниот живот полесен и поедноставен за граѓаните.

Италијанските синдикати се загрижени дека ова може да ги загрози приватноста и правата на работниците.

Микрочипот е со големина на зрно ориз, се вметнува под кожата помеѓу палецот и показалецот на левата рака со помош на инјекција и останува невидлив за голо око. Целата операција трае неколку минути и се изведува под локална анестезија. ки/ссм/

Back to top button
Close
Close