0_Спорт.ПорталОстанато

Биното: Од 2022 година, конкуренцијата помеѓу тимовите ќе зависи од нивото на шасијата, а не од моторот

Главниот извршен директор на Ферари, Матија Биното верува дека ефикасноста на шасијата ќе има одлучувачка улога во перформансите на тимовите од 2022 година, а моќноста на моторот ќе згасне во втор план.

Маранело, 2 јуни 2021 (МИА) – Главниот извршен директор на Ферари, Матија Биното верува дека ефикасноста на шасијата ќе има одлучувачка улога во перформансите на тимовите од 2022 година, а моќноста на моторот ќе згасне во втор план.

– Се согласувам со одлуката да го замрзнеме развојот на моторот. Во вакви околности  разликата во ефикасноста на моторот од различни производители во 2022 година треба да биде минимална. Гледаме дека тоа веќе се случува. Разликата помеѓу моторите на различни производители треба да биде толку незначителна што конкуренцијата помеѓу тимовите ќе зависи од нивото на шасијата. И ако тоа навистина се случи, производителите можат да почнат да ги трошат своите пари за подготовка на нови мотори за сезоната 2025 година. Значи, во текот на овој период на работа на новата централа, ќе биде потребно да се избегнат непотребни трошоци во други области, изјави Биното.

Почнувајќи од 2022 година, ревизиите на моторот ќе бидат замрзнати, што ќе им овозможи на производителите да се фокусираат на подготовките за преминот кон новите регулативи на моторот што треба да се појават во 2025 година. зс/

Таг
Back to top button
Close
Close