BallkanBallkan.PortalSvet.Slajder

Bild: Serbia një ditë do të duhet ta njohë Kosovën

Përfaqësuesi i parë i lartë në BeH, Karl Bild, pretendon se Beogradi një ditë do të duhet ta njohë pavarësinë e Kosovës dhe se presidenti serb, Aleksandar Vuçiq e di se ky është çelësi i rrugës evropiane të Serbisë.

Sarajevë, 21 shtator 2020 (MIA) – Përfaqësuesi i parë i lartë në BeH, Karl Bild, pretendon se Beogradi një ditë do të duhet ta njohë pavarësinë e Kosovës dhe se presidenti serb, Aleksandar Vuçiq e di se ky është çelësi i rrugës evropiane të Serbisë.

“Vuçiq e ka pasur fuqinë për ta bërë atë në një moment, por ai e humbi atë mundësi”, pretendon Bild në një intervistë për portalin e Sarajevës “Politiçki”.

Ish-ministri i diplomacisë suedeze, shtoi se është e nevojshme të zbatohet ajo që është rënë dakord shumë kohë më parë, dhe, siç thotë ai, nuk u realizua kurrë.

Ai shtoi se shumë nga ajo është përsëritur në dokumentet e krijuara pas takimit në SHBA.

I pyetur se cili është rezultati i vërtetë dhe nëse Beogradi dhe Prishtina duan marrëveshje, Bild tha se beson se ideja e shkëmbimit të territoreve ishte, siç thekson, “një devijim i rrezikshëm që kushtoi vite e vite dhe përparim në negociata”.

Por, tani, shtoi ai, veçanërisht kjo rrugë për në BE duhet të marrë vrull dhe të fillojë të ecë përpara, transmeton Tanjug.

Në përfundimin se dialogu për anëtarin serb të Presidencës së BeH-së, Milorad Dodik, është një platformë për ta kërkuar pavarësinë e Republika Sërpska, Bild thotë: Kosova është një shtet i pavarur. Nuk ka kthim në këtë pyetje. Dodik e di se nuk ka asgjë të keqe me pavarësinë e RS-së. Në çdo formë të mundshme. Edhe Serbia nuk do ta njihte”, pretendon Bild.

Bild, i cili aktualisht është bashkëkryesues i Këshillit Evropian për Marrëdhëniet e Jashtme, një organizatë joqeveritare e cila punon në reflektimin e politikës së jashtme, thotë se duket se BE-ja dhe SHBA-ja kanë filluar përfundimisht të punojnë së bashku, por që perspektiva Evropiane e rajonit të Ballkanit Perëndimor asnjëherë nuk ka qenë më larg. ls/fab

Back to top button
Close
Close