БалканБалкан.ПорталДописници Свет

Бејер апелира на политичка одговорност и владеењето на правото во Косово

Поддршката од Парламентарното Собрание на Советот на Европа (ПССЕ) за демократијата, човековите права и владеење на правото во Косово останува силна во овие тешки времиња, изјави известувачот за косово Питер Бејер, јави дописникот на МИА

Стразбур, 5 мај 2020 (МИА) – Поддршката од Парламентарното Собрание на Советот на Европа (ПССЕ) за демократијата, човековите права и владеење на правото во Косово останува силна во овие тешки времиња, изјави известувачот за косово Питер Бејер, јави дописникот на МИА.

Притоа Бејер потсети дека Косово се најде и во услови на политичка и уставна криза, откако избраната влада изгуби доверба на крајот на март, во исто време со кризата со Ковид-19. Претседателот донесе одлука за формирање на нова коалициска влада без нови избори, но неговиот декрет беше оспорен од вршителот на должноста премиер пред Уставниот суд, кој на 1 мај го суспендираше указот до 29 мај.

– Во оваа драматична ситуација, од суштинско значење е за иднината на Косово и нејзиниот народ е рамнотежа на власта и да се почитуваат и гарантираат. Ова особено се однесува на целосно функционирање на Собранието и на независен Уставниот суд, посочи Бејер.

Тој ги повика сите политички лидери од Косово, како и судството, да дејствуваат исклучиво во интерес на граѓаните и во согласност со Уставот на Косово.

– Исто така, убеден сум дека сите во Приштина се водат само од владеењето на правото и го гарантираат принципот на пропорционалност во однос на сите мерки што сметаат дека се неопходни за справување со сегашната пандемија и политичката криза, секогаш со цел да се обезбедување усогласеност со стандардите на Европската конвенција за човекови права, кои се дел од националниот правен систем , заклучи Бејер. тг/ми/

Таг
Back to top button
Close
Close