ЕвропаЕвропа.ПорталСвет.Слајдер

Австриската економија ќе се намали за осум отсто, двапати повеќе отколку претходна прогноза

Австриската централна банка очекува економијата во државата да се намали двапати повеќе од прогнозата од пред еден месец, бидејќи ограничувањата за конвирусот продолжуваат подолго од очекуваното. Тоа го изјави денеска шефот на таа институција Роберт Холцман.

Виена, 2 мај 2020 (МИА) – Австриската централна банка очекува економијата во државата да се намали двапати повеќе од прогнозата од пред еден месец, бидејќи ограничувањата за конвирусот продолжуваат подолго од очекуваното. Тоа го изјави денеска шефот на таа институција Роберт Холцман.

Централната банка сега предвидува пад на бруто домашниот производ на земјата (БДП) за 8 проценти. Претходната прогноза беше 3,2 проценти. Секоја недела  ограничувања одзема од БДП по две милијарди американски долари.

Владата на австриската конзервативна и зелена коалиција најави финансиска помош од 38 милијарди американски долари (41,7 милијарди американски долари) за поддршка на економијата и компаниите и спречување раст на невработеноста. зш/

Back to top button
Close
Close