Svet.SlajderДописници СветСветСвет.Портал

Анкета: Повеќе од третина Американци сметаат дека Трамп лошо се справува со кризата со коронавирусот

Како кризата со коронавирусот во САД се разгорува и економските последици од карантинот почнаа да се чувствуваат, јавноста е се повеќе убедена дека администрацијата на Доналд Трамп не прави доволно да го спречи ширењето на епидемијата.

Вашингтон, 25 март 2020 (МИА) – Како кризата со коронавирусот во САД се разгорува и економските последици од карантинот почнаа да се чувствуваат, јавноста е се повеќе убедена дека администрацијата на Доналд Трамп не прави доволно да го спречи ширењето на епидемијата.

Повеќе од третина од испитаните Американци се изјасниле дека претседателот не се справува добро со предизвиците од коронавирусот, се дознава од анкета на Политико и „Морнинг консалт“.

Според анкетата, само 25 отсто од испитаниците изјавиле дека Трамп „добро“ се справува со кризата, додека 39 отсто кажале дека тој се справува „лошо“. Тринаесет отсто се изјасниле дека тој се справува „просечно“.

Анкетата, исто така, укажува дека Трамп и неговата администрација не прават доволно за побрзо завршување на кризата со коронавирусот.

Така, 45 отсто од испитаниците кажале дека администрацијата не прави доволно, додека само три отсто изјавиле дека таа прави многу повеќе во одговорот на кризата. Четириесет отсто изјавиле дека администрацијата прави доволно во справување со кризата.

Резултатите од неколку претходни анкети (на универзитетот Монмут и на Ен-Би-Си њуз, Волстрит журнал) се наклонети во полза на Трамп, иако поделеноста меѓу испитаниците е голема.

Сепак, откако кризата со ширењето на вирусот се развлече, и економските последици од карантинот почнаа да се чувствуваат, јавноста е се повеќе убедена дека администрацијата не прави доволно во спречување на ширењето на епидемијата. кб/сд/

Back to top button
Close
Close