0_Македонија.ПорталBiznis.SlajderБизнисБизнис.ПорталЕкономија

Ангеловска: Мерката ослободување од плаќање аконтации за самостојни вршители на дејност продолжува и во јуни и јули

Мерката ослободување од плаќање аконтации по основ на данок на добивка и данок на личен доход за самостојни вршители на дејност продолжува и во месеците јуни и јули, објави министерката за финансии на својот профил на Фејсбук. 

Скопје, 23 јуни 2020 (МИА) – Мерката ослободување од плаќање аконтации по основ на данок на добивка и данок на личен доход за самостојни вршители на дејност продолжува и во месеците јуни и јули, објави министерката за финансии на својот профил на Фејсбук.

Како дел од првиот сет економски мерки, наведува Ангеловска, погодените компании и вршителите на дејност имаа можност да поднесат барање за ослободување од плаќање аконтации. Над 1500 компании и вршители на дејност ја користат мерката, а сега таа продолжува да важи и за јуни и јули годинава.

-Најмногу од компаниите кои ја користат мерката се од дејностите: транспорт, дејности за подготовка и служење на храна, туристички агенции, туроператори и останати резервациски услуги како и дејностите поврзани со нив и објекти за сместување. Најголем број од претпријатијата ослободени од аконтација за данок на добивка се микро и мали со преку 90 проценти застапеност. Со ова се поддржува ликвидноста на погодените компании со цел полесно да се справат и опорават во периодот кој следи, напиша министерката за финансии. лв/бак/

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close