0_Македонија.ПорталБизнисБизнис.ПорталЕкономија

Ангеловска: Барајте и скенирајте фискални сметки, добивате поврат на ДДВ и се борите против сивата економија

Мој ДДВ веќе брои над 315.000 корисници. Барајте ги вашите сметки и скенирајте ги - не само затоа што остварувате право на поврат и може да добиете некоја од дневните и месечни награди туку и поради тоа што учествувате во борбата против сивата економија, против затајувачите!, порача во објава на Фејсбук министерката за финансии во заминување Нина Ангеловска. 

Скопје, 8 август 2020 (МИА) – Мој ДДВ веќе брои над 315.000 корисници. Барајте ги вашите сметки и скенирајте ги – не само затоа што остварувате право на поврат и може да добиете некоја од дневните и месечни награди туку и поради тоа што учествувате во борбата против сивата економија, против затајувачите!, порача во објава на Фејсбук министерката за финансии во заминување Нина Ангеловска.

Таа упатува на дел од пораките во МојДДВ #МојаНаграда:Со неиздавање на сметка вашите 5 или 18% продавачот ги зема за себе, наместо да бидат употребени за доброто на сите! И трговецот кој не го уплаќа вашиот ДДВ во буџетот го користи здравствениот и образовниот систем. Со неиздавање на сметка продавчот прави нелојална конкуренција на чесните продавачи кои си го плаќаат данокот!

-Со последните измени како одговор на ковид предизвиците беа направени промени во МојДДВ и #МојаНаграда Секој ден по случаен избор се доделуваат 20 награди x 1000 ден. и секој месец 15 награди x 20.000 ден. Повратот на ДДВ за македонски производи сега изнесува 20% и 10% за останатите.
Причина плус да ги одбереме домашните производи кога купуваме и со тоа да им помогнеме на домашните компании и македонската економија и причина плус да ги бараме секогаш и секаде нашите сметки и да го јакнеме даночниот морал. Сите можеме да придонесеме! Сега повеќе од било кога мораме да ја зајкнеме борбата со сивата економија која е штетна за нашата економија, за нашето општество, наведува Ангеловска.лв/фф/

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close