0_Македонија.ПорталДописници МКДПолитички партии

Алијанса за Албанците: Седум години се чека училиште во Мала Речица

Партијата Алијанса за Албанците од тетовска Мала Речица на прес-конференција побара одговор зошто досега не е исполнето ветувањето за изградба на основно училиште во ова населено место.

Тетово, 18 јануари 2020 (МИА) – Партијата Алијанса за Албанците од тетовска Мала Речица на прес-конференција побара одговор зошто досега не е исполнето ветувањето за изградба на основно училиште во ова населено место.  Тие фиктивно и симболично поставија макета на училиште и наводен инвеститор. 

Ние сме овде пред основното училиште во населбата Мала Речица за кое беше ветено во 2013 година дека ќе биде изградено од кинески донатор кој е присутен со нас денес на инаугурацијата на ова училиште. Но, како што можеме да видиме, за жал, кинескиот донатор, како и многу кинески производи, се покажа како лажен, исто како и ветувањето на Теута Арифи од 2013 година. Ветувањето за изградба на ова училиште беше дадено и на парламентарните избори во 2016 година и локалните во 2017 година и стана повеќе од 7 години и тоа ветување никогаш не се оствари. Најголемата катастрофа е што на 14 јануари годинава одлуката за изградба на ова училиште ја најави министерот Арбер Адеми, кој повторно се обидува да ги исмее потребите и чувствата на жителите на Мала Речица, истакна Доника Бакиу од Алијанса за Албанците.

Според неа потреба е голема за ново училиште бидејќи децата ризикуваат одејќи пеш до школскиот објект во Голема Речица.

Жителите од населбата Мала Речица го чекаат ова училиште повеќе од седум години затоа што потребата за основно училиште тука е и реална и преголема. 800 до 1.000 деца ги ризикуваат своите животи секој ден затоа што се принудени да минуваат патеки со чест сообраќаен сообраќај за да го остварат своето човеково право на училиште во веќе преполни училници. Затоа, повеќе од ветувањата на изборните активности, децата сакаат решенија. Повеќе од пропаганда тие сакаат училиште и образование во нивното соседство. Нашата порака е да не бидат измамени жителите на Малата Речица на  време на кампања како многу пати пред тоа. Изградбата на ова училиште ќе се случи по 12 април, затоа што тогаш оние што не ги исполнуваат ветувањата, повеќе нема да можат да ги разочараат невините граѓани на Мала Речица, посочи Бакиу.ас/см/

Back to top button
Close
Close