Дописници МКДПолитика

Албанската влада донесе одлука за отворање генерален конзулат во Струга

Советот на министри на Република Албанија донесе одлука за отворање генерален конзулат во Струга. Веста ја соопшти овластениот министер за Европа и надворешни работи, Гент Цакај, во објава на Фејсбук.

Тирана, 25 февруари 2020 (МИА) – Советот на министри на Република Албанија донесе одлука за отворање генерален конзулат во Струга. Веста ја соопшти овластениот министер за Европа и надворешни работи, Гент Цакај, во објава на Фејсбук.

Одлуката, како што наведува, е во согласност со планот за продлабочување на интеракцијата со Албанците во регионот, а конзуларната област на овој центар ќе ги опфаќа „Струга, Охрид, Битола, Кичево, Дебар, Гевгелија, Ресен/регионот на Преспанско Езеро“.

Според Цакај овој конзулат ќе има посебна улога во унапредувањето на понатамошните економски, социјални и културни односи меѓу регионот и Република Албанија.

-Ние ќе продолжиме да преземаме нови мерки во служба на зајакнување на врските со Албанците и на издигнување на албанскиот фактор во регионот, напиша Цакај.

Генерален конзулат во Струга веќе отвори Република Косово, кој исто така ќе опфаќа и други градови во регионот, како Охрид, Ресен, Битола, Прилеп, Крушево, Кичево и Дебар.вт/вј/

Back to top button
Close
Close