0_МИА Истражува.ПорталДописници МКДКултураКултура.ПорталРепортажа

Со книги и песни ја искажува љубовта кон Тетово

Дарко Гавровски во Тетово е познат како голем „Тетоволог“ , како човек кој го сака својот роден град без разлика на се што се случува и како функционира. Големиот број податоци и информации од богатата историја на градот тој со децении ги собира со цел да издаде што повеќе пишан материјал како оставштина за следните генерации. Тој е пред крај со подготовката на втората дело „Тетовскиот говор, енциклопедиски речник и граматика“. Првата е издадена во 2009 година и наречена „Тетовски древности-Полог од Праисторијата до 7.век н.е., со посебен осврт на тетовскиот крај“. Ја создаде песната „Ја го љубим Тетоо“ на тетовски дијалект, што се смета за неформална химна на градот. Има материјал за издавање уште книги-посветени на тетовските села и летопис за средновековието во Тетово.

Целосната вест е достапна само за претплатниците на веб-сервисот на АД „МИА“ – Скопје.
Доколку сакате да се претплатите, контактирајте со oдделот за маркетинг на АД „МИА“ – Скопје.

Back to top button
Close