Избрано

Ново истражување: Повеќе од половина Британци се изјаснија како атеисти

Секуларизмот е во пораст во Обединетото Кралство, покажува најновото истражување за религиозноста на Британците, со јасен акцент на разликите помеѓу генерациите и самоувереноста на помладата популација да се изјаснат како атеисти.

16 јули 2019

Би-Би-Си

Нерелигиозните родители имаат голема шанса да ја пренесат нерелигиозноста на своите деца, додека религиозните имаат само 50-50 шанси дека нивните деца ќе бидат религиозни.

Поимот „нерелигиозен“ во Британија сè повеќе станува идентичен со поимот атеист. Еден од четворица Британци денес не веруваат во Господ, додека во 1998 година тоа беше еден од десет, па затоа не може да се каже дека „религијата станува приватна работа на поединецот кој сѐ уште е верник”.

Процентот на екстремно нерелигиозни луѓе се зголеми од 14 на 33 отсто во последните две децении.

Толеранција кога станува збор за други религии и верување во науката

Без оглед на падот на религиозноста, луѓето во Велика Британија се претежно толерантни кога станува збор за религиозни верувања на другите лица. Повеќето испитаници, и атеисти и верници, имаат позитивно мислење за луѓето кои припаѓаат на одредена религија.

Само 3 проценти се противат на склучување верски мешани бракови, додека 82 проценти велат дека ќе прифатат некој од нивното семејство да се венча со личност од друга религија.

Со падот на религиозните верувања, расте довербата во научните институции, така што универзитетските научници се посигурни од корпоративните (82 отсто наспроти 67 отсто).

Само 11 проценти од Британците веруваат во цркви и религиозни институции, во споредба со 36 проценти кои веруваат во образовниот систем, 34 отсто во правниот систем, 16 отсто во деловниот сектор и индустријата и 8 отсто во парламентарците. паг/

Таг
Back to top button
Close