Дописници МКДСторија

Чешиново-Облешево – рајот за белиот штрк

Огромен број птици преселници со своето доаѓање во рана пролет го украсуваат небото над Кочанската котлина, најавувајќи го будењето на природата по студените зимски месеци. Особено впечатлив е летот на белите штркови, кои со широко раширени крилја над покривите на куќите и високите дрвја ги бараат своите гнезда што ги оставиле претходната есен. Карактеристичниот звук од штракањето со клуновите и вртењето во круг околу одредено место го изразува задоволството од успешноста на потрагата, затоа што повторно ќе одгледаат ново потомство.

Целосната вест е достапна само за претплатниците на веб-сервисот на АД „МИА“ – Скопје.
Доколку сакате да се претплатите, контактирајте со oдделот за маркетинг на АД „МИА“ – Скопје.

Back to top button
Close