0_Магазин.ПорталНаука и технологија

Откриени две нови планети на коишто можеби има живот

Германски научници открија дека околу ѕвездата Тигарден кружат две планети кои можеби се и населени, а.се наоѓаат на 12,5 светлосни години од Земјата што, е релативно блиску

Гетинген, 28 јуни 2019 (МИА) – Германски научници открија дека околу ѕвездата Тигарден кружат две планети кои можеби се и населени, а се наоѓаат на 12,5 светлосни години од Земјата, што е релативно блиску.

Планетите Тигарден Б и Ц личат на внатрашните планети на нашиот Сончев Систем и се претпоставува дека имаат атмосфера погодна за развој на живи суштества, јави „Сан“.

– Тие имаат малку поголема маса од Земјата и се наоѓаат во таканеречената „населива зона“, каде што може да има вода, објаснува доктор Матијас Зекмајстер од Универзитетот на Гетинген, Германија. си/

Таг
Back to top button
Close