Дописници МКДОпштински вести

Васил Јанкула пристигна во Охрид пред последната етапа на кружната велосипедска тура низ земјата

Васил Јанкула, момчето од Ресен што боледува од церебрална парализа, попладнево на својот трицикл пристигна во Охрид како попатна станица на неговата кружна тура низ Македонија.

Охрид, 16 мај 2019 (МИА) – Васил Јанкула, момчето од Ресен што боледува од церебрална парализа, попладнево на својот трицикл пристигна во Охрид како попатна станица на неговата кружна тура низ Македонија.

Пред собраните граѓани кои со аплауз го поздравија неговиот подвиг, истакна дека намера му е да ги мотивира сите луѓе да спортуваат и да негуваат здрави животни навики.

– Сакам да ги мотивирам сите лица да спортуваат. Оние кои имаат некој хендикеп нека го искористат во позитивна смисла. Без оглед на временските услови јас не се откажав. Сакав да докажам дека „Сите сме исти“ и дека не треба да се гледа на лицата со хендикеп со други очи, изјави Јанкула.

Ова е седми ден од неговата велосипедска тура низ земјата. Јанкула пред точно една недела тргна од Ресен и преку Битола, Прилеп, Велес, Скопје, Тетово, Гостивар, Маврово, Дебар, Струга пристигна во Охрид. Своето патување е предвидено да го заокружи утре повторно во родниот Ресен, на една од потешките делници преку планината Галичица. аб/мч/

Back to top button
Close