Некатегоризирано

Милиони кинески млади „доброволци” ќе бидат испратени во села во стилот на маоистичката политика

Кина планира да испрати милиони „млади" волонтери назад во селата, со што се зголемуваат стравувањата за враќање на методите на бруталната културна револуција на претседателот Мао од пред 50 години.

15 април 2019

Гардијан – Лондон

Кина планира да испрати милиони „млади” волонтери назад во селата, со што се зголемуваат стравувањата за враќање на методите на бруталната културна револуција на претседателот Мао од пред 50 години.

Комунистичката младинска лига (КМЛ) вети дека ќе испрати повеќе од 10 милиони студенти во „руралните зони” до 2022 година со цел да ги „зголемат своите вештини, да ја шират цивилизацијата и да ја промовираат науката и технологијата”, се наведува во документ на Комунистичката партија.

Целта е во руралните средини да се донесат талентите на оние кои инаку би биле привлечени од животот во големите градови, според еден документ на КМЛ, цитиран во државниот весник „Глобал тајмс“.

-Ни требаат младите луѓе кои ја користат науката и технологијата за да им помогнат на селата да ги модернизираат своите традиционални развојни модели, изјави Жанг Линбин, заменик градоначалник на населено место во централната провинција Хунан.

Студентите ќе бидат повикани да живеат во селата за време на летните одмори, иако CYL не кажа како младите луѓе ќе бидат убедени да волонтираат.

Поранешните револуционерни бази, зони што страдаат од екстремна сиромаштија и области на етничките малцинства ќе добијат главен приоритет, според КМЛ.

Односите често се тензични меѓу мнозинството Хан, кои сочинуваат повеќе од 90 отсто од населението, и етничките малцинства како Тибеќаните и муслиманските Ујгури.

Корисниците на социјалната платформа Weibo, налик на Твитер, реагираа внимателно. Многумина се потсетуваат на хаосот на Културната револуција од 1966 до 1976 година, кога Мао испрати милиони „млади интелектуалци” во често примитивни услови во селата, додека универзитетите беа затворени една деценија.

„Дали започна повторно?” праша еден корисник по име ВангТингЈу. „Ние го направивме тоа пред 40 години”, пишува Мируиронг. „Понекогаш историјата оди нанапред, понекогаш наназад“, истакна КалсангВандуТБ.

Претседателот Си Џинпинг, познат по својата носталгија по ерата на Мао, минал седум години во едно село во сиромашната северна провинција Шанкси, на возраст од 16 години. ссм/

Back to top button
Close