Дописници МКДРепортажа

Манастирот „Св. Јоаким Осоговски“ неодминлива дестинација на странските туристи

Во сите годишни времиња, особено пролет и лето, манастирот „Св. Јоаким Осоговски“, сместен во живописната природа на Осоговските Планини, е неодминлива дестинација на странските туристи, и како директна локација, каде што ноќеваат и минуваат повеќе денови, но и како попатно место исполнето со духовност и убавина.

Крива Паланка, 9 април 2019 (МИА) – Во сите годишни времиња, особено пролет и лето, манастирот „Св. Јоаким Осоговски“, сместен во живописната природа на Осоговските Планини, е неодминлива дестинација на странските туристи, и како директна локација, каде што ноќеваат и минуваат повеќе денови, но и како попатно место исполнето со духовност и убавина.
Во ден сосема обичен, како денешниот, кога сонцето ги распостила зраците низ облаците на неколкувековните куполи, и кога амбиентот на манастирскиот комплекс – црцорењето на птиците е единствениот звук што го раскинува молкот на универзумот, вниманието ми го привлече група туристи од Германија.
Група од педесетина туристи само по неколку чекори во сакралниот простор беа воодушевени од убавината на просторот, од хармонијата што зрачи од секој сегмент на окружувањето.
– Дојдени сме од Баварската Област, од градот Меминген, оддалечен стотина километри од Минхен. Сите сме на туристичка тура во Северна Македонија, со маршрута низ убавите стари историски и културни споменици и градови. Ипресионирани сме од богатството на историски знаменитости, од зачуваните културни добра што носат приказни, за ентитетот на народот, што чуваат спомени. Бевме во Скопје, го запознавме и модерниот урбан центар, но и Старата скопска чаршија, еднакво убави и привлечни.
Сега сме во неколкучасовна посета на манастирот, кој на прв поглед нè плени. Не можам да објаснам како, едноставно сум исполнет со смиреност и ја пијам свежината на просторот, рече Бернард Хајке од Германија.
Според него, Скопје е град со многу лица, модерно, античко, урбано-античко, а старите градби во државата се она што е магнет за туристите.
– Она што му недостига на Скопје е „црвена линија” – велосипедска патека низ целиот град. Селата и останатиот дел од државата се сиромашни, но монументалните градби како манастирот и останатите стари градби низ земјата се привлечни и мистични, што сигурно ќе биде причина повторно да дојдеме, додаде Хајке.
Рече дека туристичката маршрута им отпочнала од Грција, па Северна Македонија, а продолжува во Република Бугарија, до посета на Софија.
Водичот ги запозна Баварците со житието на свети Јоаким Осоговски, со историјата за изградбата на црквата и манастирот, со значењето на овој сакрален дом низ вековите за сите граѓани, верници и мештани.
Манастирот претставува милениумско духовно светилиште на Осоговијата, на кривопаланечкиот крај, кое покрај автентичноста во архитектурата, постојано се надградува амбиентално, зачувувајќи ја структурната целина.
Во месецот кога се прославува големиот христијански празник Велигден, во тек се подготовки од страна на Кумановско-осоговската епархија за празничните денови што претстојат.
Од влезната капија на долот пред „казаницата” се обновува постојниот асфалтен пат, се гради калдрма.
Во самиот манастирски храм е поставен раскошен лустер, кој го надополнува свечениот амбиент, а управата на хотелот „Манастир” веќе ги одбројува последните места за сместување, за кои постои голем интерес, од туристи од Кина, Холандија, Германија, Бугарија.
Ирена Белешковска 

Back to top button
Close