Верски календар

Од календарот на МПЦ

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 8 март.

21 март 2019 (МИА)

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 8 март.

Денеска е Преподобен Теофилакт Никомидиски.

Овој добродетелен маж живееше кон крајот на осмиот и почетокот на деветтиот век во Византија. Прво беше монах во еден манастир близу Црното Море, а по Седмиот вселенски собор на кој беше осудена ереста на иконокластите беше избран за епископ на Никомидија. Свети Теофилакт многу се грижеше околу за бедните и болните, што им ги преврзуваше раните. Кога иконоборството се врати на историската сцена со силен замав во времето на Лав Ерменецот, Теофилакт со други православни епископи беше испратен во заточеништво, каде помина цели 30 години и се упокои во длабока старост.

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Денеска е Св. Серапион Тхмуиски.

Од 340 до 356 година бил бискуп во Тхмуис. Заедно со свети Анастазиј бил поборник на Ничејското верување, т.е. борец за вистината за Хростовото божество против Ариевските кривоверства. Името на Серапион Тхмуиски е поврзано со истражувањата за историјата на литургијата.

###

Back to top button
Close